Din cele mai vechi timpuri cuvântul "curat"


23-Apr-2021


O curatenie deficitara poate provoca esecul unei afaceri

La locul de munca, acasa, in mijloacele de transport in comun, in parcuri, curatenia este esentiala.

De ce curatenia este rareori vazuta ca o activitate de baza in afaceri?

Din cele mai vechi timpuri cuvantul "curat" este preluat in viata cotidiana cu diferite sensuri: lipsit de pete, de praf, de murdarie; aer curat - lipsit de impuritati, aer proaspat; despre persoane- lipsit de vina, cinstit, sincer, pur, cast, decent, ireprosabil, veritabil, autentic, adevarat; cer curat- fara nori, senin, clar; voce curata- clar, sonor, cristalin; apa curata- limpede, transparent, cristalin, etc.

Cuvantul igiena este derivat din Hygeia, zeita sanatatii si curateniei in mitologia greaca. Numele Hygeia este asociat cu preventia, starea de liniste, alinare, a invatat oamenii cum sa traiasca sanatos prin alimentatie sanatoasa si curatenie. Prin convingerile ei a influentat omenirea, a infiintat bai publice si a determinat oamenii sa le frecventeze. Curatenia este "temeiul sanatatii si oglindirea simtirii"

Suficiente exemple pentru a gasi timp sa reflectezi si a revizui lista de prioritati.

De ce curatenia este rareori vazuta ca o activitate de baza in afaceri?

De ce curatenia " nu se vede"?

Cine a ales ca aceasta activitate sa fie intr-un colt de umbra cand reprezinta baza pentru oricare dintre noi?

Cineva a inventat nevoia. Daca exista un spatiu de locuit, exista mobilier, exista un grup sanitar, exista oameni. Oamenii folosesc obiectele dintr-un spatiu de locuit intr-un timp predefinit.

In acel timp cine are grija de obiectele de mobilier, de grupul sanitar?

Am setat asteptari doar sa folosim spatiul curat?

Cunoastem persoana care face posibil acest lucru?

Curatenia este rareori vazuta ca o activitate de baza in afaceri, curatenia " nu se vede". Acest lucru poate genera lipsa de constientizare a pericolelor si riscurilor asociate activitatii de curatenie. Curatenia se efectueaza la fiecare loc de munca si atunci cand este bine realizata poate reduce costurile pentru companie, riscurile legate de securitatea si sanatatea lucratorilor, prelungeste durata de viata a echipamentelor la locul de munca, protejeaza investitia, pastraza suprafetele in stare perfecta de utilizare.

Curățenia trebuie vazuta ca o sarcină esențială si din perspectiva de expunere a lucrătorilor la anumite pericole și riscuri. Riscurile trebuie identificate și eliminate sau controlate.

Prin constientizare si implicare vom reusi sa reasezam "CURATENIA" in lista de prioritati si sa facem posibil ca " NU SE VEDE" sa devina " SE VEDE".